Kampagnen mod homofobi i dansk fodbold skydes i gang i dag, og vil blive markeret i weekendens runde i Superligaen.
Når Superligaens højt betalte stjerner i weekenden løber på banen vil de bære regnbueflag. Det er første synlige del af kampagnen, som Spillerforeningen, DBU og Divisionsforeningen står bag.
Læs også: DBU vil evaluere regelsæt om homofobi
”Det handler om at sætte fokus på det forhold, at der er homofobi i dansk fodbold, og det skal vi have bekæmpet. Diversitet er en kæmpe fordel for idrætten, så derfor ønsker vi at sætte ind og få tydeliggjort de forhold, og hvor problematisk det reelt er,” siger Claus Bretton-Meyer, der er direktør i DBU i en fælles pressemeddelelse.
”Vi er stolte over den opbakning, vi oplever til kampen mod homofobi. Det er et stærkt signal og et budskab til alle i fodboldverdenen om, at problemer med homofobi eksisterer og skal tages alvorligt,” siger Mathias Zanka Jørgensen, som udover at være anfører i FC København også er bestyrelsesmedlem i Spillerforeningen.
Det vakte opsigt i fodboldkredse, da Mathias Zanka Jørgensen i efteråret påpegede problemet med homofobiske tilråb fra tribunen i Superligaen. I et stort interview med Out & About uddybede han årsagen til, at han er gået ind i denne kamp:
”Grunden til at jeg gik ind i kampen mod homofobi, kom egentlig af, at jeg var træt af at tale om racisme og altid skulle forklare, hvordan jeg har det med racisme. Jeg synes, det var åndsvagt, at det havde så meget fokus i medierne, mens der ikke var nogle, der tog sig af diskrimination, når det kom til homofobi. Det irriterede mig og satte det hele i gang,” fortalte FCK-anføreren i april-udgaven af Out & Abouts trykte magasin.
Opfordrer til indberetning af homofobi
Det er blandt andet de diskriminerende tilråb under kampene i Danmarks bedste række, som kampagnen vil til livs. I DBU håber man, at kampagnen vil gøre folk mere tilbøjelig til at indberette, når de oplever noget diskriminerende på stadion:
”Vi skal have gjort noget ved det via justits – at der bliver indberettet og sanktioneret, når der er nogle væsentlige forhold, hvor det her opleves. For eksempel når der er tilråb mod Superliga-spillere, når de er på banen. Vi får i dag forsvindende få indberetninger om homofobi, og det håber vi at kunne gøre noget ved gennem øget oplysning og uddannelse”, siger Bretton-Meyer.
Læs også: Hummel vil bekæmpe homofobi i dansk fodbold
En del af Aarhus og Copenhagen Pride
Kampagnen vil løbe et halvt år, og startskuddet markeres i weekendens Superligarunde, hvor klubbernes anfører vil bære regnbuefarvede anførerbind, ligesom alle spillerne vil bære et regnbueflag når holdene løber på banen.
Senere på sommeren markeres 25-års jubilæet for dansk fodbolds største triumf gennem tiderne, EM sejren i 1992. Det sker med en kamp mod Tyskland, og der er er planlagt en stor happening i den sammenhæng.
Desuden vil kampagnen være synlig under Aarhus og Copenhagen Pride.