Site icon Out & About

Filmfestivalen CPH:DOX med masser af gode LGBT+ historier

Den nye danske film Forvandlingen får verdenspremiere under CPH: DOX. Den handler om Max, der er født som pige, men er lige sprunget ud som transkønnet dreng. Og Bastian der er født som dreng, men føler sig mest som en pige. Foto: Pressebillede fra filmen.

Den 15. marts skydes dette års CPH:DOX filmfestival i gang. En festival der efterhånden er en af verdens største dokumentarfilmfestivaler. Out & About er dykket ned i det store og mangfoldige program og kommer her med en lille guide med spændende LGBT+ film .

Filmfestivalen CPH:DOX der i år løber fra den 15. – 26. marts er igen på banen med et spændende og mangfoldigt program. Vi har her fundet et par spændende bud frem. Øverst på listen er den nye danske film “Forvandlingen”, der den 17. marts får verdenspremiere på CPH:DOX.

FORVANDLINGEN –  Verdenspremiere d. 17/3 i på CPH:DOX – Filmen er udtaget til UNG:DOX.

Foto: Pressebillede fra filmen.

I FORVANDLINGEN følger vi Bastian og Max fra barndommen og ind i den kaotiske teenagetid, hvor krop og sind stritter i hver sin retning. Max er født som pige, men er lige sprunget ud som transkønnet dreng. Bastian er født som dreng, men føler sig mest som en pige.

Begge står de overfor et valg, der vil ændre deres liv for altid og de har tiden imod sig. Max og Bastian føler nemlig ikke at deres krops udvikling går i den rigtige retning og derfor overvejer de at stoppe puberteten ved at begynde på stophormoner. Men konsekvenserne af hormonbehandling er store og valget er uoverskueligt, for hvordan finder man ud af hvem man er når alt er i forandring? Kan man overhovedet stole på sig selv, når man også er i tvivl om sit køn? Og hvad vil det egentlig sige at være en pige eller en dreng? Måske kunne man bare sige at man er et menneske.

Trailer:

Casa Susanna –  Premiere d. 15. marts på CPH:DOX

Foto fra filmen.

Casa Susanna var kælenavnet for et stort, victoriansk hus i Catskills-bjergene nord for New York, som i 1950’erne og 60’erne blev et hemmeligt fristed for crossdressere og transkvinder. Nu deler gæsterne selv den store, ufortalte historie om Casa Susanna for første gang. Om frihed, drag parties, middagsselskaber, kostumeballer – og om husets livlige ejer Susanna, også kendt som Tito. Flere af dem havde deres koner med på weekendturene til Catskills. Instruktøren Sébastien Lifshitz (CPH:DOX-hittet ‘Little Girl’) har på få år etableret sig som en af samtidens store humanister, og uden at vende det blinde øje til undertrykkelsen af nonkonforme minoriteter – dengang såvel som i dag – har han lavet en film om et fællesskab, der nu endelig frit kan fejre deres egen historie.

Little Richard: I Am Everything – Premiere d. 16. marts på CPH:DOX, hvor man også kan møde instruktør, Lisa Cortes

Little Richard slog igennem med sangen “Tutti Frutti” i 1955 og havde herefter en perlerække af internationale hits.
Foto: Fra filmen

Uden Little Richard, ingen rock’n’roll. Men heller ingen Prince. Og heller intet overskæg på John Waters’ overlæbe. Med andre ord: Mød Little Richard, en af rockhistoriens mest ekstravagante og  indflydelsesrige queer-stjerner, hvis livshistorie er lige så fuld af twists n’ turns som hans musik. Hvis den ikke var sand, så var nogen nødt til at finde på den. Instruktør Lisa Cortés opruller hans modsætningsfulde dannelsesrejse som sort, queer mand i 1950’ernes USA, hvor sex, religion og rock n’ roll trak i den unge Richard Wayne Pennima fra hver sin retning, indtil han sprang ud som Little Richard og trak alle andre med sig ud på dansegulvet.

 

Anhell69 – Premiere d. 18. marts på CPH:DOX

‘Anhell69’ er det sidste års måske mest markante debutfilm. Det er også Instagram-navnet på en af den unge instruktør Theo Montoyas døde venner. For et par år siden indkaldte Theo sine venner fra det hårde og selvdestruktive queer-miljø i Medellín til en casting. Han ville lave en vampyrfilm i et land, hvor der ikke er mere plads tilbage på kirkegårdene. I starten af hans mørke og punkede debut ligger han selv i kisten og fortæller hvordan det hele gik. Ligesom flere af sine medvirkende er hans film selv trans: Et grænseløst, cinematisk værk mellem genrer, og et seriøst bud på hvor filmkunsten er på vej hen i et århundrede, hvor skellene mellem film og andre performative medier er flydende.

 

Queendom – Premiere på CPH:DOX d. 20 marts, hvor man også kan møde hovedrollen Gena Marvin og instruktør Agniia Galdanova

Som en ung David Bowie fra en anden planet er hele verden en kæmpe catwalk for den frygtløse, 21-årige queer-kunstner Gena. Hun er vokset op i den fjerneste ende af Rusland, en udørk bygget ovenpå en gammel, sovjetisk koncentrationslejr. I dag iscenesætter hun sine radikale performances i supermarkeder, på metrostationer og midt ude på gaden i Moskva i en alternativ protest mod den måde, LGBTQ+personer bliver behandlet på i Putins ekstremt konservative Rusland.

Folk råber af hende, og Gena svarer roligt igen. Med aldrig svigtende opbakning fra sin mor udlever hun alle de væsener, der bor i hendes indre gennem sine spektakulære kostumer, som hun ofte laver af tape og skrald. Agniia Galdanovas smukke og atmosfæriske film er ikke så meget et portræt, som den er en direkte cinematisk forlængelse af Genas indre univers. Med andre, en film i feltet mellem kunst og aktivisme, mellem dokumentar og science fiction, og mellem et gammelt og et ungt Rusland.

Du kan købe billetter og gå på opdagelse i det store og mangfoldige CPH: DOX program lige her.

 

I samarbejde med CPH:DOX tilbyder vi vore læsere 20% rabat ved at bruge promokoden DOX23, på nedenstående otte film.

Labor:

En svensk kvinde tager til San Francisco og bliver sexarbejder i byens livlige undergrundsmiljøer. Fortalt med en rå, ærlig og ufiltreret autenticitet som en cinematisk dagbog, hvis slutning forbliver uskrevet, indtil hun træffer sit afgørende valg.

Kokomo City:

En af sensationerne på årets Sundance filmfestival var denne åbensindede, tabusprængende in-your-face-skildring af livet som sort, transkønnet sexarbejder i New York og Atlanta. Uforskammet, rå og forfriskende ligeglad med, hvad resten af verden måtte mene.

Polish Prayers:

En medrivende forvandlingshistorie om en ung, ultrakonservativ mand på den sortklædte, katolske højrefløj, der pludselig opdager regnbuens farver og begynder at save i den gren, han ellers sad så sikkert på.

The Last Year of Darkness:

Bastungt og neonfarvet portræt af den alternative kinesiske ungdom i et land i konstant forandring, som nu truer undergrundsklubben Funky Town. Et fristed for outsiders, der lever hver weekend, som var det den sidste – og det er det snart.

Anhell69:

Mørk, punket og urban film fra det colombianske queer-miljøs hårdeste kerne, som hjemsøges af spøgelserne af sine unge døde. Et generationsportræt malet med på et kulsort lærred, og en af det sidste års store, filmkunstneriske gennembrud.

Queendom:

Den 21-årige queer-kunstner Gena ligner en gæst fra en anden planet i sin hjemby i den fjerneste ende af Rusland, hvor hun udfordrer alt og alle med sine ekstravagante, hjemmelavede kostumer – men hendes enlige oprør har en høj pris.

Forvandlingen:

Rørende og vigtig fortælling om to unge mennesker, der ikke føler sig som det køn, de er født som, og om vigtigheden af en forstående familie, når man skal træffe valg, der vil ændre resten af ens liv.

Who I Am Not:

Rørende, humoristisk og tabubrydende identitetsberetning om to interkønnede personer i Sydafrika, der forsøger at finde ud af, hvad eller hvem der afgør, hvilket køn de betragter sig selv som.

 

Læs også: Eventyr, der sætter fokus på køn og etnicitet

Exit mobile version