ANMELDELSER

Anmeldelse: ”Aids-krisens Danmarkshistorie”

Hvis du mangler inspiration til ønskelisten, så kan jeg varmt anbefale, at du skriver denne bog øverst på listen.

Af Niels Lautrup Holm

Aids-krisens Danmarkshistorie er langtfra den første, men absolut en af de bedste bøger, der beskriver aids-krisen i Danmark. Tit bliver bøger om aids-krisen enten kliniske tilbageblik eller ulykkelige fortællinger fra fortiden, men her kommer der en bog, som behandler historien i et nutidigt perspektiv.

Vi bliver flere og flere, som knap nok husker 1980’erne og 1990’erne og derfor ikke har den egentlige historie inde under huden. Her får du mulighed for at tage med på rejsen, som vi nok er mange, der priser os lykkelige over, at vi ikke oplevede på første hånd. Men som har formet den verden, vi lever i som LGBT+ personer.

 

En grum historie

Vi har en grum historie. Bogen beskriver panikken, frygten og den mistro og stigmatisering, som stadig præger synet på homoseksuelle. Den beskriver også den stigmatisering, som vi udsætter os selv for, hvis vi ikke husker at have historien i mente. Endnu en grund til at læse bogen.

Historien om aids-krisen i Danmark bør vi alle kende for at kende os selv. Den beskriver de første 15 år, fra det første aids-tilfælde til kombinationsbehandlingen kom, og aids ikke længere var en dødsdom, men en kronisk sygdom. 15 år, hvor det var en ”Bøssepest” eller ”Bøssekræft”, hvor kærlighed og sex var præget af frygt.

Bogens perspektiv minder os om de åbne sår, aids-krisen gav os, men vigtigst af alt, at vi forstår de ar, der er tilbage, selv om sårene er helede.

Det er heldigvis også en historie om håb. Det er en historie om den sexpositive aktivisme, som udsprang af Bøssernes Befrielsesfront. Den handler også om de frække oplysningskampagner, der for mange var chokerende og stødende, men som lærte de næste generationer at bruge kondom og tale om sikker sex og seksuel sundhed. Det er ikke kun historien om at overleve, men hvordan vi lever livet.

 

Et vendepunkt

Bogen tager udgangspunkt i essentielle milepæle i aids-historien. Den, der rørte mig mest, var, da vi når til, at velbehandlet hiv ikke længere er smitsomt. Det er et vendepunkt, hvor vi ikke længere kun bekæmper smitte, men tager fat i en anden universel sygdom, nemlig fordomme og stigmatiseringen af dem blandt os, der lever med hiv.

Stigmatisering og fordomme er stadig et af de største og mest afgørende punkter i vores historie og cementerer bogens absolutte relevans.

Aids-krisens Danmarkshistorie er gaven til generationerne, der skal bære arven, forstå traumerne og bremse fordommene.

Se også: Ny bog beskriver aids-krisens Danmarkshistorie