Site icon Out & About

Tivoli siger farvel til 2023

Fyrværkeri fra Koncertsalens tag i Tivoli.
Foto: (c) Tivoli

Tivoli tager hul på årets sidste åbningsdage under Jul i Tivoli. Der er masser af løjer, når Tivolis fyrværkerimester Gunnar B. Knudsen slår sig løs med raketter, romerlys og stjerner.

Der lægges ud med fyrværkerishow første juledag, og herefter fortsætter det den 26.12., inden det hele kulminerer selve nytårsaften klokken 23.00.

Tivolis fyrværkerimester, Gunnar B. Knudsen, er en af de dygtigste og mest erfarne fyrværkere i Danmark. Siden 2006 har han været manden bag Tivolis store fyrværkerishows, og hvert år har han gjort en dyd ud af at overgå sig selv.

”Jeg laver noget nyt hvert år og til hvert show. I år kan man i jule-showene se frem til farfalle-bomber, som eksploderer i smukke sølvsløjfer, mens der til nytårsshowet er lavet helt nyt farvetema. Jeg håber mine shows vil underholde og forbløffe – både de almindelige gæster og fyrværkerientusiasterne. De to juleshows er stemningsfulde og meget forskellige. Så man kan roligt komme i Tivoli begge dage, for det vil være to forskellige oplevelser, og der vil være stor variation på både opbygning, fart og farver. Og så er der jo også nytårsshowet den 31. december, som bliver mere bombastisk og med fuldt tryk på,” siger fyrværker Gunnar B. Knudsen.

En lang tradition

Fyrværkeri har en lang tradition i Tivoli. Tivolis grundlægger, Georg Carstensen, arrangerede forestillinger med ”bengalske flammer” som trækplaster før Tivolis første sæson i 1843. Dengang lå der en fyrværkerifabrik ved Stadsgraven lige bag Divan 2 (Nu Kilden i Haven).

Selve afbrændingen af fyrværkeriet foregik på en estrade lige uden for Carstensens Have. Grunden til det arrangement var, at man ikke kunne transportere fyrværkeri over store afstande, men man kunne på den anden side heller ikke skyde det af midt imellem folk; kemikalierne var ikke sikre nok.

Fyrværkerierne fandt sted på særlige festaftener, hvor der også var såkaldt brillant illumination. Det indebar, at der blev tændt lys på bygninger og i træer og bede. Dette var ingen enkel sag, for der var tale om glas fyldt med olie med en lille flyde-væge monteret i forskellige holdere. Hver eneste lampe skulle altså tændes manuelt. En aften med festbelysning sluttede med fyrværkeri.

Tivolis første faste fyrværker var Gaëtano Amici, som Carstensen havde inviteret fra Italien. Han fik senere en vej på Frederiksberg opkaldt efter sig.

Program:

25.12.23 Klokken 20.45 Julefyrværkeriet

26.12.23 Klokken 20.45 Julefyrværkeriet

31.12.23 Klokken 23.00 Nytårsfyrværkeriet

 

Læs også: Jul i Tivoli

Se også: Tivolis Historie

Exit mobile version