Site icon Out & About

Stefan fra Forræder er blevet loyal over for sin egen seksualitet 

Forræderprogrammet gav Stefan Ovith Dølby mod til at stå frem som homoseksuel.                Foto: Lotta Lemche/ TV 2 / TV 2 Echo.

Med direkte spil, taktisk og strategisk snilde, samt en meget omtalt rødmen, er Stefan Ovith Dølby fra TV 2 Echoprogrammet Forræder, en, der fra start er trådt tydeligt frem. Men i forhold til privatliv og seksualitet, er det først for nylig, at han har åbnet op overfor sig selv og omverdenen.

’Forræder – Ukendt grund’ samler hver lørdag en stor del af danskerne foran tvskærmene for at svælge i det psykologiske spil, hvor ingen kan stole på hinanden. 17 ukendte danskere er blevet sendt ind på det fynske Hvedholm Slot tæt ved Faaborg. En efter en falder de fra. Det hele sker i jagten på, hvem man kan stole på, hvem er forræder, og hvem er loyal. Spændingen stiger fra gang til gang. Hvem overlever, hvem bliver myrdet. Hvem kan holde masken, eller hvem bliver gennemskuet, og må lade den falde.

Konceptet har herhjemme kørt to gange tidligere, dog med kendte i stedet.

Stefan Dølby er en af de sytten deltagere. En direkte og meget strategisk spiller. Fra start blev han prikket på skulderen, og har derfor måttet indtage rollen som en af de frygtede forrædere. Det har været en fantastisk spændende oplevelse for ham at deltage, men det har også givet ham meget mere end han turde håbe på. For det har været med til at give ham det sidste mod. Modet til i det private at tage et stort spring, som længe har lagt ham på sinde. At fortælle omverdenen, at han er homoseksuel. At være loyal over for sig selv og sin sande seksualitet.

Det officielle Forræderportræt.                                                                  Foto: Lotta Lemche/ TV 2/ TV 2 Echo .

En unik chance for at udfordre sig selv

Hvorfor meldte du dig til programmet?

”Jeg har altid været fascineret af psykologiske spil og strategier. Da muligheden for at deltage i Forræder opstod, så jeg det som en unik chance for at udfordre mig selv og opleve noget helt nyt. Jeg har aldrig rejst rundt med rygsæk i et sabbatår og oplevet verden, så jeg har altid taget den mere lige vej i karrieren og uddannelse”, fortæller han, inden han fortæller om, hvordan det så er at være med:

”Det er en utrolig intens og spændende oplevelse. At være en del af spillet 24/7 kræver meget mentalt. Men det har efterfølgende også været utroligt givende. Jeg lærte meget om mig selv og fik nye venskaber for livet.”

Det er en omstændig affære at skulle være med i så stor en produktion som et sådant program kræver. En af de største overraskelser ved oplevelsen var at finde ud af, hvor mange mennesker, der egentligt arbejder bag kulisserne for at få det hele til at fungere. Imponerende at se det store maskineri i aktion og opleve den store professionalisme, der lå bag.

Aldrig over overladt til sig selv

Deltagerne er næsten aldrig overladt til dem selv. Når de er, er der oftest på deres værelser. Ellers er det præcist styret af produktionen om, hvornår de skal være sammen og hvornår de måtte snakke med hinanden. Det, sammenlagt med hele det stratekiske spil imellem deltagerne, var en hård udfordring. Men det skærpede også sanserne.

”Det var udfordrende at være under konstant pres og uden kontakt til omverdenen. Men det tvang mig også til at fokusere fuldt ud på spillet og mine strategier. Hvilket var en spændende udfordring. Det pres var også med til at få mig til at gennemgå en udvikling derinde. I starten var det sjovt at spille, men som dagene gik, blev det hårdere og hårdere ” uddyber Stefan Ovith Dølby.

Følelsen af at være et umoralsk menneske

Du blev forræder. Hvordan er det at skulle lyve og manipulere, og blive jagtet konstant?

’At skulle spille rollen som forræder var både nervepirrende og spændende. Det er ikke let at skulle lyve og manipulere, men det er en del af spillet. Jeg forsøgte at omfavne rollen så godt som muligt. Som dagene gik, blev det hårdere og hårdere, fordi man undervejs bygger relationer med nogle gode mennesker. Undervejs tænkte jeg en del over, hvad de andre spillere ville tænke om mig. Om de overhovedet ville kunne lide mig efterfølgende, når de fandt ud af, at jeg hele tiden har været forræder. Jeg følte mig som et umoralsk menneske, fordi det blev min hverdag at være på slottet.”

Hvordan er dit forhold til de andre deltagere i dag efter optagelserne? Var der ting, der lige skulle udredes og forklares?

”Efter optagelserne har vi haft mulighed for at tale tingene igennem, og eventuelle misforståelser er blevet ryddet af vejen. Vi deler en unik oplevelse, og det har skabt et stærkt bånd mellem os”.

Offentlighedens lys var en omvæltning

Forræder et ret populært program. Et mange har holdninger til. Mange sidder hjemme med deres hjemmestrikkede bud på strategier. Ved deltagelse i et sådant program, bliver man offentligt kendt. Det skal man vel lige vænne sig til?

”Det har været en omvæltning at træde ind i offentlighedens lys. Det er lidt surrealistisk at blive genkendt på gaden. Men folk har generelt været utroligt støttende, og det sætter jeg stor pris på. Så er det jo dejligt, at folk engagerer sig, fordi det betyder bare, at vi har lavet noget rigtig godt”

Ærlighed over for sig selv

I forbindelse med programmet er du også kommet med en ret stor personlig udmelding. Du valgte at springe ud. Hvorfor nu?

”Det er ikke længe siden, jeg for alvor accepterede, at jeg er homoseksuel. Efter spillet og det at lære så mange nye mennesker at kende, oplevede jeg, at min egen manglende accept blev mindre. Nogle af deltagerne i programmet var med til at få mig til at favne den accept. Have modet til at være ærlig over for mig selv og andre. Det føltes som det rette tidspunkt at dele den del af mig selv med omverdenen. Men det er faktisk kommet en del bag på mig, at det har haft offentlighedens interesse. Men set i retrospekt så giver det god mening”.

Kan du sætte lidt ord på den indre proces?

” Det har været en lang rejse med selvaccept og refleksion. Jeg vidste det nok allerede fra teenageårene. Men jeg ville ikke acceptere det. Ikke fordi jeg er vokset op i en familie, hvor det ikke var acceptabelt. Vi har flere homoseksuelle i min familie. Men simpelthen fordi jeg havde en illusion i mit hoved om, at det ikke kunne være rigtigt. Jeg skulle ikke være anderledes. Med den viden jeg har i dag, ved jeg, at det ikke er noget, man bare vælger selv, hvem man forelsker sig i. Det er helt sikkert den accept, som har fået mig til at kunne stå frem.”

Bedst at leve autentisk på alle områder 

Det er et par uger siden at Stefan Ovith Dølby sprang ud. Offentligt skete det i en større artikel til TV 2 Echo. Her fortæller han at han er vokset op i et mindre provinsmiljø på Fyn, hvor bøsse var et skældsord. Det var han i hvert fald ikke, bildte han sig selv ind. Han flyttede til København. Her blev der åbnet en smule op. I første omgang fortalte han dog, at han var biseksuel. Det var en lettere sandhed for ham selv at sluge. For det andet havde han heller ikke accepteret det i sig selv. Familien sagde han stadig intet til.

Trods flere forsøg, svigtede modet og inde i ham selv var han heller ikke helt klar. Det blev dog til sidst simpelthen for hårdt at skulle være i to verdener. Og for stor en byrde over for sig selv.

Så han kørte til sine forældre og fortalte det endeligt.

” Det var udfordrende at navigere mellem to verdener. En verden, hvor jeg ikke rigtig talte om det. Og en anden verden, hvor jeg fortalte, at jeg var biseksuel, nok fordi det var nemmere. Det krævede meget energi at holde ting adskilt. Til sidst indså jeg, at det ville være bedst for mig at leve autentisk på alle områder af mit liv”, uddyber Stefan.

Stefan smilende og rødblusdende ved det runde bord.                                         Foto: Lotta Lemche/ TV 2 / TV 2 Echo.

En ny energi er opstået

Nu er skulderne blevet sænket, sandheden er ude. Der er ikke længere difference imellem det ydre og det indre.

Hvordan har du det nu, hvor det er ude, og alle ved det. Hvordan har responsen været?

”Jeg føler en stor lettelse og frihed. Responsen har været overvældende og positiv. Jeg er dybt taknemmelig for den støtte, jeg har modtaget fra både familie, venner og folk, jeg ikke kender personligt. Før overvejede jeg ofte, hvad jeg skulle svare, hvis jeg nu fik det spørgsmål i en samtale. Fortælle jeg er biseksuel, siger jeg er til fyre, eller svare undvigende? Det tog energi fra mig. Den energi har jeg nu fået tilbage. Kan bruge den energi og overskud på noget mere fedt.

Det føles som en tung byrde, der er blevet løftet fra mine skuldre. Dog er jeg sikker på, at min nærmeste familie og venner ikke har det på den måde. Tror ikke de har mærket den helt store forskel, da jeg jo stadig bare er mig for dem.”

En mulighed for at hjælpe andre

Hvordan er dit forhold til Pride og LGBT+ miljøet i dag?

”Jeg er stolt af at være en del af LGBT+ miljøet og ser frem til at engagere mig mere aktivt. Jeg tror på vigtigheden af fællesskab og støtte inden for miljøet. Jeg er blevet rigtig overrasket over, hvor mange forskellige mennesker har kontaktet mig og fortalt, hvordan min historie har inspireret dem til at springe ud for deres familie og venner. Så det har helt sikkert sat nogle ekstra tanker i gang om, at når jeg har den mulighed for bare at hjælpe nogle få, så vil jeg også gerne blive ved med det”.

Programmet Forræder er i fuld gang. Vil du følge med i hvordan det går Stefan Ovith Dølby så er det på Tv2 Play og TV2 Echo.

Det eneste Stefan vil røbe er, hvis vi presser ham lidt, at han er single, og er jeg åben for, hvad fremtiden bringer på det område.

”Jeg fokuserer på at nyde livet”, slutter han helt uden at rødme.

Stefan, Marc og Regitze er de tre oprindelige forræder denne sæson. Foto: Lotta Lemche/ TV 2 / TV 2 Echo.
Værten Martin Johannes Larsen og alle deltagerne i TV 2 Echo programmet: Forræder – Ukendt grund. Foto: Lotta Lemche/ TV 2 / TV 2 Echo.

 

Exit mobile version