Onsdag blev årets Danish Rainbow Awards uddelt ved et stort show i cirkusbygningen i København. Hele femten priser og en ærespris skulle uddeles. Og for første gang i showets sytten års historie blev der også uddelt en Lifetime Achievement Rainbow Award.
Det var som altid Cirkusbygningen i København der dannede rammen om årets store mangfoldighedsfest. en aften hvor de mange pristagere og nominerede fortjent blev hyldet for deres indsats for et bedre LGBT+ miljø. I år var æren af, at skulle kæde det hele sammen som showets værtinde lagt i hænderne på Ellie Jokar.
Her er årets prismodtagere:
ERHVERVSPRISEN
Buens Bogcafé
Begrundelse: Buens Bogcafé er på mange måder blevet til hjertet af LGBT+ miljøet i Aalborg, men spreder sine aktiviteter ud over hele Danmark. Buens Bogcafé spreder både LGBT+ kultur og litteratur, samtidig med at man huser sociale og faglige arrangementer til gavn for trivsel og udvikling i vores community via samarbejder med diverse LGBT+ organisationer.
EVENTPRISEN
Krop og Kærlighed – Aarhus
Begrundelse: Krop og Kærlighed i Aarhus Bypark var en fantastisk inkluderende mini-festival, som formåede at skabe et kærligt rum, hvor krop, kærlighed og sex var i trygt fokus. Krop og Kærlighed handlede om seksuel sundhed, velvære, frihed, at italesætte følelser og lyst gennem musik, samtale, kreativitet og kunst.
LITTERATURPRISEN
Sune og Andreas Gylling Æbelø – De fortabte sønner
Begrundelse: Sune og Andreas skriver i bogen ” De fortabte sønner” om at vokse op i det vestjyske bibelbælte som homoseksuelle. Om forsøg på ”helbredelse” og svigt fra kristne institutioner og autoriteter, der betragter homoseksualitet som en synd. Det er også en bog om frelse, frisættelse og forsoning.
SCENEPRISEN
The Rainbow Cabaret
Begrundelse: The Rainbow Cabaret er ikke kun fjer, pels og pailletter, men har i sin showform formået at italesætte LGBT+ kultur i et festfyrværkeri af dans, sang og drag. The Rainbow Cabaret er en sjov, farverig festforestilling med noget på hjertet.
AKTIVISTPRISEN
Stine Toft og Inge Toft Thapprakhon
Begrundelse: Stine og Inge kæmper for interkønnede og transkønnede i særdeleshed. De er aktive på utallige medieplatforme såsom Facebook, podcast, TV m.m. Derudover har de været synlige som arrangører af demonstrationer ved Ligestillingsministeriet og ved div. Pride-arrangementer, hvor de har repræsenteret Intersex Danmark.
ÆRESPRISEN
SLM – København
Begrundelse: SLM København udgør en væsentlig del af vores communitys historie, og nutid. Udover at være blandt en af vores ældste foreninger, som opstod i en brydnings tid, hvor kampen for basal anerkendelse i det offentlige rum, stadig rasede, blev SLM et frirum for udtryk og seksuel frihed.
I dag er SLM mere end en forening. Det er et historisk bevis på sammenhold, som hylder og dyrker fetich, og med sin klare sexpositive profil, bidrager til at sex skal nydes, fejres og aldrig skal være noget vi skal skamme os over. Det frirum SLM har skabt i 50 år, går langt forud for den blomstrende safe-space kultur vi i dag ser udbrede sig i nattelivet. Kropspositivitet, respekt og seksuel frihed, udgør væsentlige bløde værdier bag en hård facade.
KUNSTPRISEN
Begrundelse: På udstillingen “Stolt” viser designeren Nicholas Nybro 21 moderne folkedragter. Nybro skildrer Danmarks enorme diversitet med humor, æstetik og extravaganza. STOLT er et billede på, hvor forskellige vi er, og hvor vigtigt det er, at vi kan være det. STOLT er tankevækkende fortællinger om identitet, diversitet, miljø, ånd og mangfoldighed.
FORENINGSPRISEN
Pan-Idræt
Begrundelse: I 40 år har Pan-Idræt været et socialt fyrtårn i LGBT+ miljøet. Pan Idræt er langt mere end sport og idræt. Foreningen har bidraget til social trivsel gennem det sammenhold, sporten bringer, og bekæmper med sin eksistens ensomhed hos LGBT+ personer.
ÅRETS BAR
Jailhouse CPH
ÅRETS PODCAST
Radio 4 – Mathias Helts Talkshow
Begrundelse: Mathias Helts Talkshow er rablende kaotisk queer-underholdning, når Mathias inviterer venner, allies og kendte ind i et filterløst frirum. Det er befriende fjollet og livsbekræftende, når de kendte bekender deres fejl, mangler og pinligheder – ingen er perfekte (bortset fra Mathias – hvis du spørger ham selv).
ÅRETS ALLY
Helge Sune Nymand
Begrundelse: Som forperson i foreningen til støtte for transkønnede børn har Helge helhjertet været på børnenes side i sin kamp for børns anerkendelse og trivsel. Foreningen til støtte for transkønnede børn har under Helges ledelse opnået national anerkendelse blandt politikere, og han er dermed blevet toneangivende på området.
LIFETIME ACHIEVMENT RAINBOW AWARD
SUSSE WOLD
Siden 1980’erne har Susse Wold været en af de vigtigste allierede for LGBT+ personer i Danmark, især i kampen for seksuel sundhed. Hun var en af de første offentlige personligheder, der stod frem som allieret under aids-epidemien, og hun står der stadig. Susse Wolds modige engagement og indsats er en af hovedårsagerne til, at mennesker med hiv har kunnet stå imod fordomme og fordømmelse i en tid, hvor mange vendte hiv-positive ryggen.
Hendes kamp for at behandle mennesker med hiv med den samme omsorg og respekt, har i Danmark har bidraget til den generelle accept af LGBT+ personer, vi oplever i dag.
ÅRETS LGBT+ PERSON
Susanne Branner Jespersen – Sekretariatschef, LGBT+ Danmark
Begrundelse: Susanne Branner Jespersen trodsede den gode stemning med Ritt Bjerregaard-citatet ”hellere kælling end kylling”, da hun klart, tydeligt og ansigt til ansigt med daværende ligestillingsminister Marie Bjerre (V) tog afstand fra ministerens kronik i Jyllands-Posten og udsagn om, at der skulle være grænser for transpersoners rettigheder.
ÅRETS VISUELLE MEDIE
AIDS-fondet – Fordele ved PrEP
Begrundelse: AIDS-fondets PrEP-kampagne er både sjov og fræk. Den illustrerer, hvordan sex stadig er tabuiseret, især når det er mænd, der har sex med mænd. Kampagnen har med sit pixelerede udtryk visualiseret en kritik af tabuiseringen og den stigmatisering, som stadig hænger over HIV og AIDS.
ÅRETS DRAG PERFORMER
Jezebelle May Daniels
Begrundelse: Jezebelle leverer den skæve vinkel som drag-artist. Hun mestrer karikaturer og skuespillet, når hun optræder som fx Margaret Thatcher, dronning Margrethe og lignende. Jezebelle bruger derudover sin drag-stemme til at arbejde for minoriteter som community ambassadør for AIDS-Fondet.
ÅRETS ARTIST
Freja Kirk
Begrundelse: Freja Kirk har med sangen ”Hvad skal man kalde en som mig” sat ord på de daglige udfordringer, som queer-personer kæmper med i en verden, der konstant konfronterer dem med binære kønsroller. Freja udfordrer det ”almindelige” med styrke og følsomhed og åbner sig om sin fysiske og psykiske rejse efter sin top-surgery.
NATTELIVSPRISEN
Lesbisk Fredag
For deres pop-up fester for kvinder.