Site icon Out & About

Danskerne: Transkønnede er ikke psykisk syge

Amnesty Internationals kampagne for bedre rettigheder for transkønnede bruger hashtagget #sygtsystem.
Foto: Amnesty International

At være transkønnet i Danmark betyder at man er psykisk syg. I hvert fald hvis du spørger Sundhedsstyrelsen, men spørger du befolkningen er svaret ganske anderledes: Transkønnede er ikke syge.

Transkønnede står listet som en psykisk sygdom i Danmark, men det er forkert. Det mener 84 procent af danskere ifølge en undersøgelse, Amnesty International har fået lavet.

At transkønnethed står listet som en psykisk sygdom skyldes ifølge Sundhedsstyrelsen, at man ønsker at følge WHOs internationale liste. Det skal nemlig sikre patienternes sikkerhed, hvis de ønsker at fortsætte deres behandling i udlandet.

Men det mener Amnesty ikke er et godt argument:

”WHO har været i gang med at kigge på det siden 2012. Det er simpelthen ikke i orden at vente så længe, når vi har dokumenteret i vores rapport, at deres menneskerettigheder bliver krænket. Man sætter systemet over mennesket,” siger Helle Jacobsen der er kampagneleder i Amnesty International.

Befolkningen langt foran politikerne

I undersøgelsen bliver danskerne spurgt, om de mener, transkønnede er psykisk syge. Til det svarer langt de fleste altså, at de er enten uenige eller helt uenige.

”Det viser bare, at befolkningen er langt foran politikerne, og at der bør bakkes op om forslaget om at fjerne den psykiatriske diagnose nu i stedet for at vente på WHO,” siger Helle Jacobsen.

Det handler ikke om seksualitet

Amnesty kom tidligere på året med en rapport, hvor organisationen kritiserede transkønnedes behandling i det danske sundhedssystem.

I undersøgelsen svarer syv ud af 10 desuden, at transkønnethed ikke handler om seksualitet men om identitet. Af netop den grund, giver det heller ingen mening ifølge Amnesty, at betegne transpersoner som transseksuelle i stedet for transkønnede.

Exit mobile version