SAMFUND

Odense Pride melder klar – skal du afsted på lørdag?

Lørdag er der atter Pride i Odense.
Foto: Gustav Nielsen

På lørdag bliver regnbueflaget hejst i Odense, for det er tid til Pride og folkene bag melder klar. Out & About har bedt Odense Pride fortælle, hvad du kan glæde dig til.

Den første pride i Odense fandt sted sidste år. Før det hed den Mangfoldighedsfest Odense. Sidste år fejrede man i Kongens Have. Der var plads til både at vise regnbue-fanerne i den politiske kamp for mangfoldighed under en demonstrationen gennem centrum og at fejre priden med musik og højt humør.

Kan man så glæde sig til dette års Pride? JA lyder det fra Odense Prides forpersoner: Terkel Mira-Herbst Hansen (de/han) og Noah Knudsen (han/ham), inden sidstnævnte uddyber:

”I år er Odense Prides andet år, og vi haft endnu bedre mulighed for at planlægge det. Vi har et budget – ikke et stort budget, men et budget. Vi har haft længere tid til at planlægge det, vi har flere samarbejdspartnere, og så er vi også blevet mere erfarne. I år bliver endnu større end sidste år med flere praktiske faciliteter såsom toiletter, merchbod, madbod og et stilletelt. Derudover er vi rigtigt stolte af det program, vi har fået samlet i år. Fantastiske kunstnere og talere (Se programmet i bunden af artiklen)) og med en hel liste af seje organisationer, der stiller op med boder i Munke Mose til begivenheden”.

Bag Odense Pride

“Bag Odense Pride står en gruppe unge mennesker, i alderen 20-26 år, som i deres fritid stabler en Pride på benene”, fortæller forperson, Terkel Mira-Herbst Hansen.

”Skabelsesprocessen har været spændende, enormt lærerig og frustrerende. Som sagt så er vi en forholdsvis ny organisation, og de fleste af os, som sidder bag Odense Pride er også forholdsvis nye til det med at planlægge en pride eller i det hele taget at sidde i en bestyrelse. Men vi er gode til at finde støtte i hinanden. Vi er også så heldige, at der er organisationer, som har været i branchen en del længere tid end os, som gerne deler ud af deres erfaringer. Og vi lærer jo lige så stille af vores fejl, eller vi prøver i hvert fald”.

Topmøde om ny LGBT+ politik

Imellem sidste år og i år har foreningerne Odense Pride, Lambda og FSTB igangsat et samarbejde med Odense Kommune for at skabe en målrettet indsats for at gøre Odense til en mere queervenlig by.  Hos de to forpersoner er der da heller ingen tvivl om, at det er vigtig at Danmarks tredje største by har en Pride.

”Pride er ikke kun vigtig for Odense, men overalt. Dog giver det ingen mening, at Odense, Danmarks tredje største by, ikke har en Pride. Pride fungerer som et årligt knudepunkt for queeraktivisme, og det er vigtigt, at sådan et samlingspunkt findes i alle dele af Danmark – også på Fyn. Odense Pride er til for at samle Odenses (og omegnens) queermiljø, så det tydeliggøres, at der er et stærkt queermiljø i Odense. Det går ikke, at man som queer person skal føle sig nødsaget til at tage til København eller Aarhus for at kunne gå som en queer person i et queer fællesskab ned ad gaderne. Det skal de også kunne i deres egen storby”, uddyber forperson Noah Knudsen.

Dagen før priden, inviterer Odense Kommune, Lambda, Odense Pride og Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn til LGBTQ+ topmøde på Odense Rådhus. Udover en dag med spændende og inspirerende indlæg, er målet med topmødet at samle forslag og gode idéer til Odenses kommende LGBTQ+ Politik. En politik som topmødet gerne vil engagere deltagerne i at udforme. Peter Rahbæk Juel, Odenses Borgmester, vil deltage på vegne af Odense Kommune.

 

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel

Priden samler

Spørger man folkene bag Odense Pride, om de kan mærke at en Pride samler LGBT+ miljøet, så er de slet ikke i tvivl.

”Det kan vi bestemt. Bare på selve dagen var vi fuldstændig forbløffet over at se så stærkt et LGBTQ+ miljø. Jeg kan selv huske, at jeg tænkte “Hvor har alle de her mennesker gemt sig?”, fortæller Noah Knudsen.

”Siden dengang har vores månedlige begivenhed, Queer Café, firedoblet i størrelse, og Lambda har også fortalt, at de kan se et skift i aktiviteten efter Odense Pride. For mig er det næsten, som om jeg kan mærke det i luften, når jeg går ned ad gaderne. Odense bliver en mere og mere queer åben by, og det bliver spændende at kunne følge med i dens udvikling som forperson i Odense Pride”, tilføjer han.

Selve Odense Pride afholdes i Munke Mose, som er et af byens bedste samlingspunkter i sommermånederne. Med stande og boder vil du kunne møde en række organisationer, der støtter Odense Prides formål, og der vil være mulighed for at købe både mad og drikke hele dagen igennem. Det er også fra Munke Mose at paraden starter og slutter.

Musikalske Odense Upcommings 

Som en del af programmet kan folk møde to up-comming artister fra Odense.

Amalie Kristine optræder på Årets Odense Pride.

Amalie Kristine trådte foran hele Danmark i talentshowet “X Factor”. Her fortalte hun ærligt om de problemstillinger, der har været ved  ikke at være tilpas i den krop, hun blev født i. Amalie sprang som 14-årig ud som transkønnet.

Med hendes mørke og intense stemme, synger Amalie Kirstine fra Pride-scenen. Mon ikke vi kommer til at høre flere af hendes egne, meget personlige sange, som den hun imponerede Blachman med til X-factor auditionen.

Du kan også opleve Mattis Vural

Om sangskriver Mattis Vural fortæller arrangørerne, at han vil tage publikum med på en musikalsk rejse gennem hjertets dybeste sorger og kærlighedens euforiske fortabelser. Han er inspireret af sangskrivere som Sam Fender, Hozier og Jeff Buckley, og fylder lokalet med genkendelig folkpop med et twist af Mattis.

Vil du smuglytte, kan du finde ham på YouTube, hvor du opleve hans stærke vokal, i en cover af Sam Smiths Burning.

Programmet byder ellers på en lang række på taler, åben mic.. og drag optræden blandt andet med de legendariske Martha Mundgodt og Polly the Drag Queen.

 

Program for Odense Pride

 13:00: Velkomsttaler v/ forpersoner Noah Knudsen og Terkel Mira-Herbst Hansen, samt borgmester Peter Rahbæk Juel

13:15: Odense Pride Optog & Demonstration gennem Odenses centrum

14:10: Praktisk information og introduktion til resten af dagens program

14:20: Musikalsk indslag v/ Amalie Kristine

14:35: Tale v/ Foreningen for aseksuelle i Danmark

14:40: Tale v/ FSTB – Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn

14:45: Musikalsk indslag v/ Mattis

15:00: Tale v/ Sex og Samfund

15:05: Tale v/ Racismefri By Odense

15:10: Pause i programmet

15:55: Dragunderholdning v/ Xinder

16:10: Dragunderholdning v/ Martha Mundgodt og Polly the Drag Queen

16:25: Open Mic v/ Åben Scene Fyn

16:45: Afslutningstale og videre information v/ forpersoner Noah Knudsen og Terkel Mira-Herbst Hansen

Out & About ønsker alle en god Pride.

Du kan følge Odense Pride her.

Læs også: Her er din Pridekalender