ANMELDELSER

Fantastisk version af Schillers Røverne

Foto: Emil Rostrup

Afgangsholdet 2024 fra Skuespil i København på Den Danske Scenekunstskole har skabt intet mindre end et mesterværk. Derfor skal det herfra lyde til Friederich Schiller, der skrev stykket tilbage i 1781, at han burde overveje at genopstå fra de døde, alene for at se hans eget stykke, Røverne, i 2024 versionen. Og for dem, der vil se et rent scenisk og skuespilmæssigt mesterværk: Tøv ikke med at sikre jer billetter.

 

Vil du se et stykke ud over det sædvanlige, så tøv ikke med at se Røverne på Aveny-t. Det er afgangsholdet 2024 fra Skuespil i København på Den Danske Scenekunstskole, der har skabt et scenisk og skuespilmæssigt mesterværk.

Et mesterværk der i den grad bør få opmærksomhed af flere grunde: Schillers stykke taler til os alle. Samtidig er der lagt en række spændende lag på karaktererne. Og så er instruktionen stram, scenografi, lys- og lyddesign spændende. Og så har stykket en scenisk afslutning, der næppe er set tidligere. Intet mindre end genialt!

De nye stortalenter

De medvirkende på scenen, Daniel Mortensen, Mira Elisa Obling, Thorbjørn Hedegaard, Eyrún Bjørk Jacobsdottir, Ursula Esmarelda Brage, Carla Philip Røder, og Nicolas Markovic, leverer samtidig hver som en replikker, kropssprog, udtryk, at man skulle tro de er garvede skuespillere med mange år bag sig. Sådan er det ikke: Med Røverne leverer de et levende og særdeles godt bevis for, at de har fået en uddannelse, der må kunne bringe dem langt. Hvad enten det er på de skrå brædder, i filmens univers, eller, hvor de end måtte få mulighed for at performe.

Familien Moor og røverne

Friederich Schiller skrev Røverne tilbage i 1781. Stykket handler om den gamle velhavende Moor og hans to sønner. Den ene er sønnen Karl, der gør det rigtige, og ser ud til at arve familiens formue. Den anden søn Franz, er det uelskede barn, der hader sin bror, netop fordi han er den succesfulde. Franz formår at bringe sin bror i miskredit hos faderen, og følgerne er fatale: Karl vender ryggen til familien, og bliver leder af en røvergruppe. En røvergruppe der ingen midler skyr, hverken indbyrdes, i forhold til deres leder, eller til andre.

Barsk leg på legepladsen

I Afgangsholdets iscenesættelse foregår det hele på en nutidig legeplads. Og på en legeplads, hvor de skikkelser, der bor der, skiftes til at lege de forskellige karakterer. Det er morsomt fundet på, det sender afstikkere i mange retninger, og så er det i særdeleshed seværdigt godt teater. Nå ja, og så er det barsk leg.

Alt spiller – men intet var evigt

Scenografi, lyd- og lys, samt ikke mindst kostumer, i den grad giver liv til Røverne. Men ak og ve, intet varer som bekendt evigt.

Betænk dig ikke

Uden mere skal nævnes her, så rummer stykket en både overraskende og barsk afslutning. En afslutning, der sætter sig, for hvad er virkelighed? Hvad er fiktion? Så kan virkeligheden være sådan som den skildres til slut. Kan mennesker være sådan mod hinanden, mod sig selv, eller er der håb.

Er der håb om at Schiller genopstår for at se 2024-versionen af hans eget stykke Røverne. Næppe. Men var jeg ham, ville jeg ikke betænke mig, hvis muligheden blev mig givet: Sååå tag din nabo, kæreste, bror eller søster i hånden, og oplev Røverne på Aneny-T. Dét er forestillingen der bør ses!

Kort om forestillingen:

Røverne af Friederich Schiller

Medvirkende: Daniel Mortensen, Mira Elisa Obling, Thorbjørn Hedegaard, Eyrún Bjørk Jacobsdottir, Ursula Esmarelda Brage, Carla Philip Røder, og Nicolas Markovic

Iscenesættelse: Emil Rostrup

Instruktørassistent: Sarah Sieben

Scenografi: Katrine Krohn

Lysdesign: Turbin Djurhuus

Lyddesign: Kevin Eagle Oliver

Forestillingsleder: Jules Mogensen

Skræddere: Pia Petersen, Emmaly Frida Beetson, Ghita Ohrmann, Birita Kallsgaard, Ida Sofie, Eig Carlsen, Christina Løth Hansen

Filosofisk konsulent: Christine Mossin

Scnemester: Jon Geiting

Teknisk afvikler: Anders Nyegaard og Markus Snorre Loth Jensen

Bygger: Jens Peter Jensen

Stuntkoordinator: Jacob Sebastian Malm Carlsen

Teatermaler: Rasmus Brandt

Producent: Den Danske Scenekunstskole og Aveny-T

Foto: Emil Rostrup.

Spillested: Aveny-T

Spilleperiode: Frem til 1. juni

Billetter: aveny-t.dk

Et homofobisk menighedsråd